Ambasadorji KVS Slovenija

ALJOŠA BAGOLA, ambasador življenja brez izgorelosti

Aljoša Bagola je s svojo zgodbo in izjemno energijo živa priča, da je osebna stiska lahko še kako dober povod za to, da v življenju odkrijemo svojo pot sreče. Je avtor knjižnih uspešnic Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke ter Srečo, prosim. Bil je razglašen za kreativnega direktorja desetletja, sedaj pa kot izjemno priljubljen predavatelj o pomembnosti kreativnosti in duševnega zdravja navdušuje ter polni dvorane po vsej Sloveniji. Sodeluje s šolami, univerzami in podjetji, predvsem pa še naprej predano ustvarja. V svojem prvencu je opisal lastno izkušnjo soočanja z izgorelostjo. »Boja z izgorelostjo nikoli ne dobiš. To ne pomeni, da si poražen, ampak da si preobražen. Izgorelost je nekakšno novo rojstvo. Če si se pripravljen spremeniti in se opilek za opilkom znebiti železnih srajc starih navad, te izgorelost nagradi z novim pogledom na svet. Na začetku je seveda zelo surovo – oropan si radosti, energije in poln nepredstavljivih strahov. Zato nimaš druge izbire, kot da globoko brskaš po sebi in poleg vsega, kar te je do tega pripeljalo, tam odkriješ svojo izjemno notranjo moč,« je v enem od intervjujev strnil svoja razmišljanja o izgorelosti.

Le kdo bi lahko bil boljši ambasador življenja brez izgorelosti kot Aljoša Bagola!

TJAŠA ŠAPLA TROHA, ambasadorka soočanja z izgubo

»Človeško nepopolna in s tem popolnoma človeška,« se opiše Primorka Tjaša Šapla Troha, mama petih otrok. Je tudi profesorica, medicinska sestra in EFT izvajalka. Zase pove, da je vedno, dan za dnem, v vsakem trenutku in v vsaki situaciji, predvsem učenka. V sebi nosi veliko željo pomagati žalujočim in trpečim ob izgubi bližnjih. Stara komaj 22 let je namreč rodila mrtvo hčerko Julijo. Sreča njene tedaj tričlanske družine se je razblinila na tisoče koščkov in se preobrazila v globoko žalost. Življenje se je takrat zanje povsem spremenilo. A hkrati je ravno ta izkušnja vplivala na Tjašin pogled na svet in zaznamovala njeno nadaljnjo pot. “Nisem si mislila, da smrt lastnega otroka lahko prinese kakšno darilo,” iskreno pove. Julija ji je odprla zavedanje, kako zelo je pomembna v svojem življenju, kako pomembno je biti prisoten in pristen v vsakem trenutku. Zaradi smrti hčerke je pričela osebno rasti in se razvijati. Po tej izkušnji je eno leto žalovala in iskala odgovore na različna vprašanja, a šele, ko si je bolečino in globoko žalost dovolila čutiti, se je pričelo njeno okrevanje. Ponovno rojstvo.

Danes ve, da sta v človekovem življenju dva čudovita dneva: dan, ko se rodiš, in dan, ko odkriješ razlog za to. Tjaša ga je.

EMINA JURIĆ, ambasadorka poguma

Zgodba Emine Jurić se nas je dotaknila, saj priča o neomajni moči in pogumu. Skozi življenje se je soočala s težkimi trenutki – z vojno, s selitvijo v drugo državo in z visoko mero prilagajanja na bivanje v novi družbi. Življenje ji je postreglo s kaotičnimi odnosi v primarni družini in z nasiljem, s partnerstvom z odvisnikom od težkih drog, lakoto, dolgovi ter rubeži, težko ločitvijo, grožnjami, napadi in za nameček še zadrževanjem otroka. Vse to ji je prineslo osamljenost, hude strahove, depresijo in anksioznost. Za soočenjem z vsem tem stoji neomajna volja in velika mera poguma ter odločitev poiskati pomoč. Iz preizkušenj življenja se je naučila, da je pomembno povedati na glas, opozoriti nase. Sprejeti lastne občutke, šibkosti in strahove. Spoznala je, da se iz vsake neprijetne izkušnje lahko nauči nekaj novega. Hvaležna za prejeto podporo v preteklosti in za vse, kar ima danes, zadnja leta deluje kot trenerka dobrega počutja ter prostovoljka v podporni skupini za ženske. S slednjo odpira prostor, v katerem se ženske lahko počutijo varne, sprejete in opogumljene, tudi ob pogovoru o tabu temah.

S svojimi aktivnostmi želi pokazati, da je vse mogoče.

ROK VALENČIČ, ambasador sprejemanja različnosti

Rok Valenčič nas je prepričal z iskrenim in neomajnim optimizmom ter kot glasnik sprejemanja različnosti. Trnova pot soočanja s Tourettovim sindromom, vseživljenjsko nevrološko motnjo, ga je utrdila in oblikovala v osebo, kakršna je danes. Njegova pot življenja s sindromom se je pričela, ko je bil star komaj šest let. Za njim je več desetletij samospoznavanja, sprejemanja, preoblikovanja, pomilovanja, jeze, strahu, obupovanja, telesnih bolečin in neprespanih noči, pa tudi dragocenih spoznanj. “Živeti s Tourettovim sindromom je vse prej kot lahko,” iskreno pove in doda, da danes motnja ni več njegov sovražnik. Mnogi oboleli življenja s sindromom nikoli ne sprejmejo, njihove stiske so prehude. S svojim vedenjem vzbujajo pozornost okolice, prepogosto tudi neodobravanje. »Kaj je narobe z njim? A si videl, kaj počne? A je narkoman? Ta je nor …« Ob besedi drugačen Rok vedno poudari, da nismo drugačni, ampak različni. “Pravzaprav smo le ljudje z dodano vrednostjo,” hudomušno dodaja. “Mislim, da je v življenju najbolj pomembno, da se po padcu ali porazu poberemo in gremo naprej. Življenje ni potica, je pa kljub temu lepo. Zato se v njem spoštujte, delajte, kar vas veseli,” svetuje ambasador.

Dovolite si biti različni. In srečni.

DAMIJAN JANŽEKOVIČ, ambasador srečnega otroštva

Damijan Janžekovič je dokaz, da je kljub nadvse neugodnim otroškim izkušnjam, ki jih je zaznamovalo psihično in fizično nasilje v družini, moč uspeti ter zaživeti izpolnjujoče življenje. Je mlad in nadvse prijeten pisatelj, zaljubljen v življenje, psihologijo ter srčne odnose. Za nasmehom preprostega fanta se skriva težka življenjska zgodba. Prav ta zgodba, ovita v bolečino, soočanje z depresijo, poskusi samomora in različnimi drugimi bitkami, ga je naredila močnejšega ter sočutnejšega. V tem je našel navdih za študij pedagogike in psihoterapije, da bo lahko pomagal drugim. Je tudi predavatelj, ki redno predava po osnovnih in srednjih šolah ter cerkvah, se udeležuje različnih dogodkov in nastopa v medijih z namenom, da se preko njegove življenjske zgodbe razbija stigme na področju nasilja v družini ter duševnih težav. Novembra 2021 je bil gost v oddaji Zvezdane Mlakar. Je tudi avtor dveh knjig: Izgubljeno otroštvo in Bitka z depresijo.

Možno se je dvigniti iz težkih in na trenutke nemogočih okoliščin. Nikoli ni prepozno začeti znova in vsak od nas si zasluži nov začetek!

PETRA ŠKARJA, ambasadorka zgodb, ki si zaslužijo živeti večno

Petra Škarja, skodrana pisateljica, človeka osupne s svojo ustvarjalnostjo in pristnostjo. Je avtorica več knjižnih uspešnic, med katerimi je najbolj poznano delo CAMINO – Od suženjstva do svobode. V knjigi opisuje svojo borbo s posledicami travme večletnih zlorab v otroštvu. Z razkritjem globoke ranljivosti se je dotaknila mnogih src in odprla nekaj trdovratnih tabujev našega okolja. Med drugim je tudi lastnica inovativne Založbe 5KA. V njej živi svoje poslanstvo. Verjame namreč, da obstajajo zgodbe slovenskih avtorjev, ki si zaslužijo živeti večno. To so zgodbe o neustavljivih ljubeznih, o življenjskih borbah, o plemenitosti pomoči, o izjemnih dosežkih in neskončnem navdihu. Zgodbe, ki nam dajo upanje, ko ga najbolj potrebujemo; nam vlijejo vero, ko ta že skoraj usahne; nam podajo nauke, ki nam spremenijo pogled na svet. Zgodbe, ki nas naredijo (še) boljše.

V zgodbah je moč odkriti upanje, vero in dragocena spoznanja!


IMATE PREDLOG ZA ŠE KAKŠNEGA AMBASADORJA KVS SLOVENIJA?

Vabimo vas k podajanju predlogov za ambasadorje KVS Slovenija. Iščemo posameznike, ki:

👉 imajo lastno izkušnjo soočanja z osebno stisko, ki so jo uspešno premagali,

👉 so pripravljeni svojo zgodbo in dragocena spoznanja deliti z drugimi,

👉 jim prostovoljno delo ni odveč.

Ambasador KVS Slovenija ni nujno znana osebnost. Verjamemo, da je med nami veliko ljudi, ki bi s svojimi še neosvetljenimi zgodbami lahko pripomogli k temu, da bi bil svet še nekoliko lepši. Lahko je to vaša soseda, sorodnik, znanec ali pa nenazadnje kar vi sami! Predlog nam lahko pošljete na: kvs.slovenija@gmail.com

Pomagajte nam osvetliti dobre zgodbe!

Pomagajte nam razbijati tabuje!

Pomagajte nam kreirati boljši svet! ❤


%d bloggers like this: