BLOG

ALI STE UJETNIK LASTNIH IRACIONALNIH PREPRIČANJ? Kako jih prepoznati in zakaj jih spreminjati?

Naše življenje naredijo naše misli! Zdrava (pozitivna, racionalna) prepričanja vzdržujejo notranje ravnovesje, podpirajo zdravo čustvovanje, konstruktivno vedenje in sprejemanje smotrnih odločitev. Iracionalna prepričanja lahko ogrozijo naše življenje in nas vodijo v smeri, ki bodo slej ko prej povzročile duševno in fizično škodo. Kako lahko prepoznamo racionalno razmišljanje in zakaj je vredno preokvirjati iracionalna prepričanja, v prispevku pojasni kognitivno-vedenjska svetovalka Daša Cek Stepančič.

Preberite celoten prispevek

7 RAZLOGOV, ZAKAJ POTREBUJEMO VELIKO ČASA, PREDEN ZAPUSTIMO TOKSIČEN ODNOS

Ste se ujeli v toksičen odnos in ne veste, kaj vas v njem zadržuje? Ste se okov toksičnega odnosa že rešili, a še vedno čutite, da si po njem še niste povsem opomogli? V novem prispevku kognitivno-vedenjske svetovalke Pine Gorišek preverite, kateri so najpogostejši razlogi za vztrajanje v nekakovostni partnerski zvezi.

Preberite celoten prispevek

SOS: NIZKA SAMOPODOBA

V prispevku SOS: NIZKA SAMOPODOBA kognitivno-vedenjska svetovalka Pina Gorišek pojasnjuje, kakšno je življenje z nizko samopodobo in kaj lahko sami naredimo za to, da postanemo samozavestnejši. Vabljeni k branju!

Preberite celoten prispevek

KAJ LAHKO KOT STARŠI NAREDIMO ZA TO, DA BODO NAŠI OTROCI SREČNI?

“Vsakokrat, ko v pogovoru s starši beseda naleti na to, kaj si za svojega otroka najbolj želijo, slišim odgovor: »Da bi bil srečen!« Navadno si ne morem kaj, da ne povprašam, kaj otrok pravzaprav potrebuje za to, da bi lahko bil srečen. In čeprav se zdi odgovor na prvo vprašanje lahek, se pri drugem vprašanju običajno zatakne. Kaj je torej tisto, kar človeka, tudi otroka ali mladostnika, naredi srečnega, in kako lahko k zadovoljstvu in sreči naših otrok prispevamo starši?” pojasnjuje kognitivno-vedenjska svetovalka z 10 letnimi izkušnjami dela z mladostniki Daša Cek Stepančič.

Preberite celoten prispevek

KAKO POISKATI PRAVO POMOČ V STISKI?

Pri iskanju pomoči v stiski se kaj hitro lahko znajdemo v poplavi informacij in ponudb pravih ter žal tudi samooklicanih strokovnjakov. Najbrž je tudi vaša prva misel, ko iščete neko storitev, svetovni splet. Kako naj vemo, koga izbrati v poplavi ponudb, ki jih najdemo na svetovnem spletu, v tiskanih in ostalih medijih? Kako prepoznati strokovno usposobljeno osebo? Kako lahko vemo, da je ta prava izbira za nas? Na kaj biti posebej pozorni?

Preberite celoten prispevek

KAKO SE SOOČITI S STRAHOM PRED SMRTJO?

Smrt je naraven razplet vsakega življenja, ki mu (vsaj zaenkrat še) nihče od nas ne more ubežati. Edinstvena človekova lastnost je sposobnost samozavedanja, zaradi katere pa nosimo rano umrljivosti – strah pred smrtjo. Smrti se vsak boji na svoj način. Lahko se ta strah kaže posredno kot splošni nemir in drugi psihološki simptomi ali neposredno kot jasen, zavesten tok strahu ali groze pred izgubo lastnega življenja. Pri soočanju s strahom pred smrtjo nam lahko pomagajo podporni, zaupni odnosi, vera, branje knjig, razmišljanje in pogovarjanje o smrti, mogoče celo o posmrtnem življenju, in čuječe bivanje. Prav razmišljanje o smrti je eden najbolj učinkovitih načinov za zmanjševanje strahu pred smrtjo in obogatitev življenja.

Preberite celoten prispevek

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI, ČE VAS GRABIJO STRAH, PANIKA ALI TESNOBA?

  • V svoj vsakdanjik vključite aktivnosti, ki vas sproščajo (izvajanje sprostitvenih tehnik, branje knjige, joga, ogled komedije itd.).
  • Izogibajte se rednemu izpostavljanju medijskim vsebinam in objavam na socialnih omrežjih, ki vas spravljajo v paniko.
  • O svojih občutkih se pogovorite z nekom, ki mu zaupate (družinski član, prijatelj, sodelavec …). O svojih težavah lahko zaupate tudi strokovno usposobljeni osebi. Z njeno pomočjo boste dosegli hitrejše olajšanje in dolgotrajno rešitev težav.

Preberite celoten prispevek

MITI IN DEJSTVA O ŽALOSTI IN ŽALOVANJU

Žalovanje je zelo individualna izkušnja, ni pravega ali napačnega žalovanja. Kako žalujete, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z vašo osebnostjo in slogom spoprijemanja s težavami, vašimi življenjskimi izkušnjami in kako pomembna je bila izguba za vas. Ne glede na vašo žalostno izkušnjo je pomembno, da ste potrpežljivi do sebe in dovolite, da se proces žalovanja naravno razvije.

Preberite celoten prispevek

ŠEST RAZLOGOV, ZAKAJ VSAKDO POTREBUJE KOGNITIVNO-VEDENJSKEGA SVETOVALCA

Razlogov za odločitev za obisk kognitivno-vedenjskega svetovalca je resnično veliko. Nekateri se za kognitivno-vedenjsko obravnavo odločijo, ko se znajdejo v večji dilemi, se soočajo z osebno stisko, težavami v medosebnih odnosih, drugi pa si preprosto želijo osebnostne rasti. V prispevku vam predstavljamo 6 razlogov, zakaj vsakdo potrebuje kognitivno-vedenjskega svetovalca.

Preberite celoten prispevek

O nas

Smo štiri kognitivno-vedenjske svetovalke, mag. psihosocialne pomoči, ki nas druži velika želja po ustvarjanju prijetnejšega bivanja. Vemo, da je soočanje s preizkušnjami življenja in osebno razvijanje lažje ob podpori strokovno usposobljene osebe.

Zapomnite si – MOČ je poiskati pomoč, ko jo potrebujemo!

Daša, Pina, Natalija in Mikela

%d bloggers like this: