BLOG

FILOFOBIJA: SPOZNAJTE STRAH PRED ZALJUBLJENOSTJO IN LJUBEZNIJO

Se soočate s strahom pred zaljubljenostjo in ljubeznijo? Ali ste se ujeli v zvezo z nekom, ki iz nje beži? Ste že slišali za filofobijo?

Vabljeni k branju prispevka kognitivno-vedenjske svetovalke Pine Gorišek.

Preberite celoten prispevek

10 DEJSTEV O ČUSTVIH – ZA LAŽJE ŽIVLJENJE

Ali so res določena čustva dobra, druga pa slaba? Kakšna je pravzaprav vrednost čustvovanja? Kaj je dobro vedeti o čustvih, da bi bilo življenje z njimi lažje?

Sprehodite se s kognitivno-vedenjsko svetovalko Dašo Cek Stepančič po desetih dejstvih o čustvih. Ko čustva bolje spoznamo, si jih dovolimo občutiti in se premakniti k rešivi, je življenje s še tako neprijetnim in intenzivnim čustvom lažje.

Preberite celoten prispevek

STRES NAS STRESA

Kolikokrat si mislimo: »Jooj, kakšno stresno življenje imam!« Ali pa: »Joooj, koliko stresa mi povzroča ta in ta stvar!« A kljub temu poskušamo najti moč, da premagamo vse ovire, ki so nam na poti v življenju, ter se z njimi spopademo na način, ki nam je ljub in za katerega mislimo, da je pravi. Vabljeni, da se s kognitivno-vedenjsko svetovalko Nastjo Vernik podate na pot raziskovanja stresa in rešitve zanj.

Preberite celoten prispevek

LJUBOSUMJE – KAKO GA LAHKO IZKORISTIMO ZA OSEBNO RAST

“Ljubosumje je krik po ljubezni in sprejetosti,” v prispevku pojasni kognitivno-vedenjska svetovalka Pina Gorišek. Prispevek vas bo popeljal v svet ljubosumja, nakazal možne izvore in težave, ki jih ta prinaša, predvsem pa vas opolnomočil s tehnikami, ki jih lahko uporabite, če pri sebi opažate nezdravo obliko ljubosumja.

Preberite celoten prispevek

KAKO SE KONČNO VZLJUBITI – NAVZNOTER IN NAVZVEN

“Številka na tehtnici nikoli ne pove, koliko ste zares vredni. To vam pove vaše srce. Obkrožite se z ljudmi, ki cenijo vašo notranjost, vašo notranjo moč in lepoto, ki jo imate navznoter in navzven. Bodite nežni do sebe. Odpuščajte si, dovolite si narediti napake in vedite, da je za vse dobre stvari potreben čas,” v prispevku zapiše kognitivno-vedenjska svetovalka Mikela Veren. Preberite, katere so ostale poti za to, da bi se končno vzljubili.

Preberite celoten prispevek

ODPRTO PISMO O NUJNOSTI ZAKONSKE UREDITVE NUDENJA STORITEV PSIHOLOŠKE IN SOCIALNE POMOČI

V javnost vse pogosteje prihajajo zgodbe ljudi, ki pričajo o zlorabah znotraj sistema nudenja pomoči. Pri KVS Slovenija obžalujemo, da tovrstne zgodbe vnašajo nezaupanje v sistem nudenja psihološke, socialne in duhovne pomoči ljudem, hkrati pa se zavedamo, da so glasnik trenutne realnosti. Podpiramo čim prejšnjo zakonsko ureditev področja psihoterapije in psihosocialnega svetovanja. Verjamemo namreč, da je sistemska ureditev za preprečevanje še več žalostnih zgodb ljudi nujna!

Preberite celoten prispevek

HIPERKINETIČNA MOTNJA

Ima vaš otrok potrebo in željo po nenehnem gibanju, je nepremišljen, vas ne posluša oziroma vas posluša zelo površno? Ste zaradi teh znakov utrujeni in vas skrbi, kako ravnati? V prispevku kognitivno-vedenjske svetovalke Nastje Vernik lahko preverite značilnosti hiperkinetične motnje.

Preberite celoten prispevek

ČUSTVENO-VEDENJSKE TEŽAVE OTROK

“Kot dobra rešitev za vedenjsko težavne otroke in vzgojo otrok je potrebna disciplina, ki razvija značaj in krepi samoobvladovanje. Z vsemi težavami, kot so grdo vedenje, kljubovanje, sovražnost, nasilje, agresija ter preostale vedenjske težave, se lahko spopadamo ustvarjalno. S pozitivno naravnanimi ukrepi lahko otroku pokažemo, kako razločevati med dobrimi in slabimi vedenjskimi vzorci, hkrati pa se tako uči življenjskih lekcij,” v prispevku piše kognitivno-vedenjska svetovalka Nastja Vernik. Bi želeli spoznati koristne smernice za discipliniranje otrok?

Preberite celoten prispevek

ALI STE UJETNIK LASTNIH IRACIONALNIH PREPRIČANJ? Kako jih prepoznati in zakaj jih spreminjati?

Naše življenje naredijo naše misli! Zdrava (pozitivna, racionalna) prepričanja vzdržujejo notranje ravnovesje, podpirajo zdravo čustvovanje, konstruktivno vedenje in sprejemanje smotrnih odločitev. Iracionalna prepričanja lahko ogrozijo naše življenje in nas vodijo v smeri, ki bodo slej ko prej povzročile duševno in fizično škodo. Kako lahko prepoznamo racionalno razmišljanje in zakaj je vredno preokvirjati iracionalna prepričanja, v prispevku pojasni kognitivno-vedenjska svetovalka Daša Cek Stepančič.

Preberite celoten prispevek

7 RAZLOGOV, ZAKAJ POTREBUJEMO VELIKO ČASA, PREDEN ZAPUSTIMO TOKSIČEN ODNOS

Ste se ujeli v toksičen odnos in ne veste, kaj vas v njem zadržuje? Ste se okov toksičnega odnosa že rešili, a še vedno čutite, da si po njem še niste povsem opomogli? V novem prispevku kognitivno-vedenjske svetovalke Pine Gorišek preverite, kateri so najpogostejši razlogi za vztrajanje v nekakovostni partnerski zvezi.

Preberite celoten prispevek

SOS: NIZKA SAMOPODOBA

V prispevku SOS: NIZKA SAMOPODOBA kognitivno-vedenjska svetovalka Pina Gorišek pojasnjuje, kakšno je življenje z nizko samopodobo in kaj lahko sami naredimo za to, da postanemo samozavestnejši. Vabljeni k branju!

Preberite celoten prispevek

KAJ LAHKO KOT STARŠI NAREDIMO ZA TO, DA BODO NAŠI OTROCI SREČNI?

“Vsakokrat, ko v pogovoru s starši beseda naleti na to, kaj si za svojega otroka najbolj želijo, slišim odgovor: »Da bi bil srečen!« Navadno si ne morem kaj, da ne povprašam, kaj otrok pravzaprav potrebuje za to, da bi lahko bil srečen. In čeprav se zdi odgovor na prvo vprašanje lahek, se pri drugem vprašanju običajno zatakne. Kaj je torej tisto, kar človeka, tudi otroka ali mladostnika, naredi srečnega, in kako lahko k zadovoljstvu in sreči naših otrok prispevamo starši?” pojasnjuje kognitivno-vedenjska svetovalka z 10 letnimi izkušnjami dela z mladostniki Daša Cek Stepančič.

Preberite celoten prispevek

KAKO POISKATI PRAVO POMOČ V STISKI?

Pri iskanju pomoči v stiski se kaj hitro lahko znajdemo v poplavi informacij in ponudb pravih ter žal tudi samooklicanih strokovnjakov. Najbrž je tudi vaša prva misel, ko iščete neko storitev, svetovni splet. Kako naj vemo, koga izbrati v poplavi ponudb, ki jih najdemo na svetovnem spletu, v tiskanih in ostalih medijih? Kako prepoznati strokovno usposobljeno osebo? Kako lahko vemo, da je ta prava izbira za nas? Na kaj biti posebej pozorni?

Preberite celoten prispevek

KAKO SE SOOČITI S STRAHOM PRED SMRTJO?

Smrt je naraven razplet vsakega življenja, ki mu (vsaj zaenkrat še) nihče od nas ne more ubežati. Edinstvena človekova lastnost je sposobnost samozavedanja, zaradi katere pa nosimo rano umrljivosti – strah pred smrtjo. Smrti se vsak boji na svoj način. Lahko se ta strah kaže posredno kot splošni nemir in drugi psihološki simptomi ali neposredno kot jasen, zavesten tok strahu ali groze pred izgubo lastnega življenja. Pri soočanju s strahom pred smrtjo nam lahko pomagajo podporni, zaupni odnosi, vera, branje knjig, razmišljanje in pogovarjanje o smrti, mogoče celo o posmrtnem življenju, in čuječe bivanje. Prav razmišljanje o smrti je eden najbolj učinkovitih načinov za zmanjševanje strahu pred smrtjo in obogatitev življenja.

Preberite celoten prispevek

KAKO SI LAHKO POMAGATE SAMI, ČE VAS GRABIJO STRAH, PANIKA ALI TESNOBA?

  • V svoj vsakdanjik vključite aktivnosti, ki vas sproščajo (izvajanje sprostitvenih tehnik, branje knjige, joga, ogled komedije itd.).
  • Izogibajte se rednemu izpostavljanju medijskim vsebinam in objavam na socialnih omrežjih, ki vas spravljajo v paniko.
  • O svojih občutkih se pogovorite z nekom, ki mu zaupate (družinski član, prijatelj, sodelavec …). O svojih težavah lahko zaupate tudi strokovno usposobljeni osebi. Z njeno pomočjo boste dosegli hitrejše olajšanje in dolgotrajno rešitev težav.

Preberite celoten prispevek

MITI IN DEJSTVA O ŽALOSTI IN ŽALOVANJU

Žalovanje je zelo individualna izkušnja, ni pravega ali napačnega žalovanja. Kako žalujete, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z vašo osebnostjo in slogom spoprijemanja s težavami, vašimi življenjskimi izkušnjami in kako pomembna je bila izguba za vas. Ne glede na vašo žalostno izkušnjo je pomembno, da ste potrpežljivi do sebe in dovolite, da se proces žalovanja naravno razvije.

Preberite celoten prispevek

ŠEST RAZLOGOV, ZAKAJ VSAKDO POTREBUJE KOGNITIVNO-VEDENJSKEGA SVETOVALCA

Razlogov za odločitev za obisk kognitivno-vedenjskega svetovalca je resnično veliko. Nekateri se za kognitivno-vedenjsko obravnavo odločijo, ko se znajdejo v večji dilemi, se soočajo z osebno stisko, težavami v medosebnih odnosih, drugi pa si preprosto želijo osebnostne rasti. V prispevku vam predstavljamo 6 razlogov, zakaj vsakdo potrebuje kognitivno-vedenjskega svetovalca.

Preberite celoten prispevek

O nas

Smo kognitivno-vedenjske svetovalke in svetovalci, mag. psihosocialne pomoči, ki nas druži velika želja po ustvarjanju prijetnejšega bivanja. Vemo, da je soočanje s preizkušnjami življenja in osebno razvijanje lažje ob podpori strokovno usposobljene osebe.

Zapomnite si – MOČ je poiskati pomoč, ko jo potrebujemo!

%d bloggers like this: