CELO ŽIVLJENJE SEM SKRBELA ZA DRUGE, NA SEBE PA POZABILA

Pismo strokovnjaku

Pozdravljeni, sem mamica dveh otrok, 8 let in 1 leto starih. Stara sem 40 let in se sprašujem, zakaj se to dogaja ravno meni: utrujena sem od vseh družinskih obveznosti, včasih izčrpana do konca, brez volje, moža skoraj nikoli ni doma, starši živijo daleč od nas. Imam občutek, da sem celo življenje skrbela za druge, na sebe pa pozabila. Da vam pišem danes, sem se odločila, saj sem pred kratkim ugotovila, da me v moževi družini sploh ne spoštujejo, enako opažam pri starejšem otroku in možu, čeprav se trudim in počnem vse, kar si domislijo … Prijateljic nimam, praktično sem doma sama za vse 24 ur. Kako naj to premostim? Želim si živeti radostno življenje, takšno, v katerem bom srečna jaz in moji najdražji, ne da se iz dneva v dan vse slabša. Prosim vas za pomoč.

Odgovarja: Mojca Rakovič, kognitivno-vedenjska svetovalka

Spoštovani, najprej vam želim reči: draga mamica, iskrene čestitke za tako pogumno dejanje! Imate dva otroka, za katera verjamem, da čudovito poskrbite. Iz vašega pisanja je možno razbrati, da ste ljubeča oseba, saj želite srečo sebi in drugim ter si močno prizadevate za blaginjo v družini. Čestitke tudi, da ste naredili prvi korak, saj ste svoje misli in čustva izrazili ter se obrnili na nas. Za to si še posebej čestitajte! Na nek način ste lahko hvaležni za nedavno dogajanje, saj ste se odločili nekaj spremeniti.

Kognitivno-vedenjsko svetovanje (KVS) je usmerjeno v reševanje problemov in izzivov tukaj in zdaj. Napisali ste, da imate dva otroka in da ste večino časa za vse sami, saj je mož veliko odsoten, prijateljic nimate, starši pa živijo predaleč, da bi vam pomagali. Imate krasno priložnost, da se oblikujete v samostojno žensko, ki poskrbi najprej zase in kasneje še za družino. S spremembo misli in vedenja spreminjamo stare vzorce in iracionalne misli, ki nam ne koristijo. Kot ste napisali, ste nase pozabili. Kaj je tisto, kaj si v življenju želite početi? Morda ste si od nekdaj želeli jahati, morda napisati knjigo ali hoditi na aerobiko? Zdaj je čas, da se začnete poslušati, kajti vaše življenjsko stanje vpliva na vse okrog vas. Mame smo sonce v družini. Mnogi pravijo, da ko je mama ok, potem je vse ok. To vam pišem tudi kot mama trem otrokom, torej iz lastnih izkušenj.

Ste kdaj razmišljali, da bi se kakorkoli razbremenili? Morda z varuško ali s kakšno mamico, s katero bi si pomagali pri varstvu otrok? Nujno potrebno je namreč, da ima ženska, ki je polno okupirana z družino, gospodinjskimi opravili itd., tudi čas zase. Nisem zasledila podatka o vašem odnosu z možem. Morda je čas, da mu zaupate, kako se počutite in tudi njega vključite v družinske obveznosti. Čas za vajino iskreno komunikacijo je nujno potreben. Ko se boste vključili v kakšno dejavnost, začeli delati na kakšnem novem hobiju, bo prišla tudi priložnost, da spoznate kakšno novo prijateljico, s katero boste imeli morda skupne interese in se boste povezali ter si morda celo pomagali pri varstvu otrok. Morda lahko tudi obudite kakšno staro prijateljstvo, ki vam je veliko pomenilo. Nisem zasledila, da bi napisali, ali ste kje zaposleni. V kolikor niste, je še to ena čudovita priložnost, da se izzovete, razširite svoj krog ljudi, znanj in izkušenj.

V začetku ste opisali svoje stanje, kako se počutite. Kadar ne polnimo svojih baterij z nečim, kar nas veseli, in se samo razdajamo, lahko nastopi stanje izgorelosti, ko nam telo že nekaj časa daje signale, mi pa jih kar preslišimo. Vse to je povezano z že zgoraj naštetim: ko si vzamemo čas zase, vsak dan, četudi samo za pol ure, se počutimo veliko boljše.

Napisali ste tudi, da vas ne spoštujejo. Mame smo res zasedene s polno obveznostmi in včasih kar nevede tonemo v neko zgodbo odtujenosti sami sebi, pa sploh ne vemo, kdaj. Če sami sebe ne spoštujemo, potem nas tudi drugi ne. Tudi na tem področju imate krasno priložnost, da raziščete kakšen del sebe, ki ga še ne poznate, svoje potenciale in spretnosti. Glede na vaše pisanje prepoznavam pri vas priložnost za delo na sebi, ki se vam bo vedno obrestovalo.

Na nas se obračate z vprašanji: »Kako naj to premostim?« in »Zakaj se to dogaja ravno meni?«

Prvi korak ste že naredili – prepoznali in opisali ste svoje stanje. Pomembna je odločitev, da boste nekaj spremenili, in da pri tem tudi vztrajate. Ko pogledamo iz drugega zornega kota na to, kar se nam dogaja, lahko začutimo globoko hvaležnost, v kateri morda leži odgovor na vaše vprašanje: »Zakaj se to dogaja ravno meni?«

Vsekakor vam za konec polagam na srce, da ste dobrodošli pri nas. Predlagam delo na posameznih situacijah iz vašega življenja, na tem, kako se dojemate v njih in kakšen pomen imajo za vas. Sčasoma boste spoznali, da vaše misli in čustva niso nujno povezani z dogodki zunaj vas in da rešitev leži v vas. S strokovno pomočjo jo boste lažje prepoznali in začeli uresničevati vse tisto, po čemer trenutno hrepenite.

Želim vam vse dobro in predvsem radostno vlogo ženske,

Mojca Rakovič, mag. psihosoc. pomoči

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: