Enoletno strokovno izobraževanje: Psihosocialna podpora posameznikom v procesu žalovanja

Posameznik na poti skozi proces žalovanja ob sebi potrebuje varno, sočutno in odprto podporo. Nudenje takšne podpore potrebuje iskreno in odprto nagovarjanje lastnih vsebin ter vprašanj na temo smrti in žalovanja ter hkrati poznavanje zakonitosti procesa žalovanja in specifičnih svetovalnih tehnik. Ob tem je dobrodošlo osnovati sistem učinkovite skrbi zase.

V ta namen vas vabimo v program usmerjenega strokovnega izobraževanja, ki ponuja znanje s področja procesa žalovanja in pomembnih odzivov posameznika na dogodke izgube ter smrti. Program zajema aktualne smernice pri prepoznavanju in razlikovanju med akutnim ter oteženim procesom žalovanja, edukanta opremi z bogatim teoretičnim znanjem in praktičnimi veščinami za nudenje kakovostne psihološke ter socialne podpore žalujočim.

Trajanje programa: 1 leto.

Komu je program namenjen?

Program psihosocialne podpore posameznikom v procesu žalovanja je namenjen vsem, ki si želijo osvojiti poglobljena znanja z obravnavanega področja ter pridobiti veščine za ustrezno odzivanje in zagotavljanje kakovostne podpore posameznikom v procesu žalovanja, obenem pa raziskovati lasten odnos do tem smrti in žalovanja.

V program vabljeni psihosocialni svetovalci, psihoterapevti, psihologi, socialni in pedagoški delavci, zaposleni v zdravstvu ter študenti omenjenih smeri.

Kaj boste s programom pridobili?

 • Novo razumevanje procesa žalovanja,
 • vpogled v aktualne smernice ter raziskave s področja procesa žalovanja,
 • ustrezno znanje za razlikovanje med akutnim in patološkim žalovanjem,
 • veščine za načrtovanje obravnave posameznikov z izkušnjo žalovanja,
 • veščine za vzpostavljanje zaupnega, sočutnega in varnega odnosa s posamezniki v procesu žalovanja,
 • nova, aktualna znanja s področja obravnave posameznikov v procesu žalovanja,
 • praktične vaje za vodenje skupin za posameznike v procesu žalovanja,
 • različne tehnike pri nudenju podpore otrokom in mladostnikom, ki se soočajo s procesom žalovanja,
 • lastno izkušnjo udeležbe v skupini za posameznike z izkušnjo žalovanja,
 • kompetence ter znanje za sodelovanje z različnimi deležniki nudenja paliativne in hospic oskrbe.

Vsebine:

 • Smrt, rojstvo, odnos družbe do tem smrti in žalovanja, lasten odnos do smrti
 • Proces žalovanja pri odraslih – opredeljevanje procesa žalovanja za namen pedagoških in raziskovalnih potreb, proces žalovanja, homogen, individualen odziv posameznika na dogodke izgube, predstavitev vodilnih avtorjev ter njihovih teorij
 • Proces žalovanja pri otrocih in mladostnikih – odziv otroka in mladostnika na izgubo ali smrt, otrokovo razumevanje smrti skozi razvojne faze, bistvene razlike pri žalovanju otrok, mladostnikov ter odraslih posameznikov
 • Dejavniki, ki vplivajo na proces žalovanja (dogodek, smrt, način smrti, travmatične izkušnje, pretekla žalovanja, stili navezanosti, smrt otroka, samomor)
 • Akutno/oteženo žalovanje – bistvene razlike med akutnim, naravnim procesom žalovanja ter oteženim procesom žalovanja, predstavitev glavnih opredelitev oteženega žalovanja skozi kriterije DSM 5
 • Podpora v procesu žalovanja – vloga strokovnjaka v podpori posameznikom z izkušnjo žalovanja, veščine za razmejevanje med lastnim ter uporabnikovim doživljanjem, tehnike za učinkovito načrtovanje podpore
 • Podpora otrokom in mladostnikom – podpora ter spremljanje otroka/mladostnika v procesu žalovanja, veščine za ustvarjanje varnega, sočutnega prostora, pomoč pri izražanju močnih čutenj, načrtovanje varne in odprte podpore
 • Intervizija in supervizija – nujnost uporabe obeh procesov pri delu s posamezniki v procesu žalovanja
 • Skrb zase – kadar sem dobro, lahko podprem druge

Vzporedno s teoretičnim delom bo potekal praktični prikaz dela v skupini:

– Skupina za žalovanje odraslih

– Skupina za žalovanje mladostnikov

– Skupina za žalovanje otrok

– Refleksija

Termini:

12 mesečnih srečanj,

ob sobotah od 9 do 12 h teoretični del ter od 13.30 do 15 h praktični del.

Datumi srečanj: 20. 5. 2023, 17. 6. 2023, prihodnji termini izobraževanja bodo znani najkasneje v mesecu juliju 2023, predvidoma bo izobraževanje potekalo vsako drugo soboto v mesecu z zaključkom v aprilu 2024.  

Metode dela: predavanje, delo v skupini, delo v parih, izkustvene vaje, analiza primerov, prikaz svetovanja, supervizija, primeri iz prakse itd.

Način izvedbe: v živo na lokaciji v Ljubljani.

Izvajalke:

Urška Petak

Je magistrica psihosocialnega svetovanja z večletnimi izkušnjami dela pri Slovenskem društvu Hospic. Deluje na področju psihosocialne podpore s posamezniki in skupinami v procesu žalovanja.

Je doktorska kandidatka v programu Psihosocialne študije, kjer raziskuje ranljive dejavnike pri pojavu oteženega žalovanja otrok in mladostnikov.

Je avtorica knjige Tvoja pot – sopotnik skozi izkušnjo žalovanja, v kateri na rahločuten način ponudi podporo otrokom in mladostnikom z izkušnjo smrti bližnjega.

Je radovedna in neizmerno pogumna raziskovalka življenja. Skozi lastne izkušnje poti žalovanja in ob strokovnih izkušnjah tenkočutno odpira prostor za naslavljanje tem življenja in smrti.

Tjaša Šapla Troha

Je diplomirana medicinska sestra in pedagoška delavka, ki se je v svojem življenju soočila z malimi in večjimi smrti oziroma izgubami. Pravi, da je »čas neskončen, mi nismo«. V letu 2016 je zaključila dodiplomski študij s področja zdravstvene nege z zaključnim delom na temo procesa žalovanja. Zanj je prejela nagrado fakultete. Po rojstvu mrtve hčerke Julije je eno leto žalovala in iskala odgovore na različna vprašanja, a šele, ko si je bolečino ter globoko žalost dovolila čutiti, se je pričelo njeno okrevanje. 

Tjaša pravi, da kadarkoli izgubimo nekaj ali nekoga, ki smo ga imeli radi, si moramo vzeti čas zase in si dovoliti resnično občutiti težo tega, kar doživljamo. Stik s seboj je namreč osnovni korak do sprejemanja izkustva izgube, pri čemer je žalovanje naravni odziv, ki temelji na ljubezni do bližnjega. Morda se zdi, da “brskanje po bolečini” potisne žalujoče v še globljo žalost, pa vendar soočenje z vsem, kar se pojavi, predstavlja začetek procesa zdravljenja. Prav ranljivost je tisto mesto, iz katerega rojevajo nove sebe. Šele, ko objamejo ranljivost, ki jo nosijo v sebi, se pristno in avtentično žalovanje lahko začne.

Anja Klančar

Je magistrica zakonskih in družinskih študij, radovedno, sproščeno mlado dekle s pretresljivo življenjsko zgodbo, ki je odločilno zaznamovala njeno pot. Oba starša sta namreč v razmaku nekaj let storila samomor, zato se Anja strokovno posveča prav tej problematiki, s poudarkom na podpori žalujočim po izgubi.

Kot avtorica knjige Ko izgubiš … opisuje travmo, ki jo je kot najstnica preživljala in svoje drobne korake upanja ter vztrajnosti, zaradi katerih je uspela ohraniti ljubezen do sebe in sveta, ki jo obkroža.

Težke izkušnje so jo pripeljale do hvaležnosti in ponižnosti, veseli se malenkosti, ki jih prinese življenje.

Sabina Majerič  

Je magistrica psihologije, ki je svoje poslanstvo, po lastni izgubi iz otroštva, našla v opori žalujočim. Verjame, da si vsaka stiska zasluži biti empatično slišana ter da lahko žalovanje postane prijatelj, ki nas podpira, namesto podira. V okviru magisterija je raziskovala dejavnike najučinkovitejših intervencij za oporo žalujočim po svetu in na podlagi njih razvila ter implementirala spletni skupinski program Skupaj skozi žalovanje in kasneje tudi program Mala šola žalovanja za pogumne odrasle. Programi in psihološka svetovanja, ki jih izvaja, so usmerjeni na opolnomočenje ljudi pri iskanju sočutnega načina žalovanja, ki dolgoročno podpira njihovo življenje in odnose.

Svoje znanje, ki ga s področja terapije za žalujoče, kot načina rekonstrukcije pomenov, nadgrajuje tudi pod okriljem Inštituta za izgubo in prehod v Portlandu v Ameriki, širi v okviru ene prvih in največjih slovenskih spletnih podpornih skupnosti za žalujoče ter njihove bližnje –  Življenje je lahko dobro –  na Facebooku, Instagramu in TikToku. Podajanje strokovnih vsebin prilagaja duhu novodobnega časa, kar vidi kot posebej pomembno pri nudenju opore prihajajočim generacijam.

Cena: 1180 eur. V ceno je vključeno tudi gradivo izvajalca. Možno je plačilo na 3 obroke, pri čemer se prvi obrok plača ob prijavi (400 eur), drugi do 30. 7. 2023 (390 eur) in tretji do 30. 9. 2023 (390 eur). Prijava je potrjena s plačilom prvega obroka ali celotne kotizacije.

Ne spreglejte: za prijave do 21. 4. 2023 je izobraževanje na voljo po ceni za zgodnje prijave: 1100 eur.

S prijavo se prijavitelj zavezuje k plačilu celotnega zneska izobraževanja in soglaša, da KVS Slovenija ter izvajalec posredovane osebne podatke zbirata in obdelujeta z namenom prijave ter izvedbe izobraževanja.

Število udeležencev je omejeno. Minimalno število udeležencev za izvedbo programa je 8.

Pogoji za uspešen zaključek programa in pridobitev potrdila o zaključku:

 • prisotnost pri vsaj 75 % vsebin,
 • oddaja 2 poročil o obravnavi žalujoče osebe (v roku 2 mesecev po zaključku programa),
 • oddaja refleksije programa (v roku 2 mesecev po zaključku programa).

Potrdilo se lahko uveljavlja za potrebe napredovanja v naziv.

Prijave: prijave so možne do 10. 5. 2023 na kvs.slovenija@gmail.com. Ob prijavi navedite naslednje podatke: ime in priimek, izobrazba, zaposlitev in področje dela, naslov ter telefonska številka.

Za več informacij smo vam na voljo za zgornjem e-naslovu in na 031 734 233.

Zgodba, ki povezuje.

%d bloggers like this: