HČI SE BOJI MATURE

Pismo strokovnjaku

Pozdravljeni. Pišem vam zaradi hčerke, saj mi je zelo hudo, ko jo vidim tako nesrečno. Stara je 17 let in obiskuje 3. letnik splošne gimnazije. Je zelo vestna, obveznosti redno opravlja in se veliko uči. Zdi se mi, da sedi za knjigami celo nekoliko preveč. Ima povprečne ocene. Midva z možem od nje ne zahtevava več kot to. Zdi se mi, da je bila tudi ona s svojimi rezultati do sedaj zadovoljna, vidim pa, da je v tem šolskem letu nekaj drugače. Pred testi se bolj boji, večkrat omenja maturo in izraža dvom v to, da jo bo uspešno opravila. Z možem jo tolaživa, da bo vse v redu, saj ne razumeva, od kod kar naenkrat ta strah. Ker se bojim, da se bo to razpoloženje do mature še stopnjevalo, vas prosim za pomoč oz. kakšen nasvet. Hvala.

Odgovarja: Sara Černe, kognitivno-vedenjska svetovalka

Spoštovani. Hvala vam za to, da ste spregovorili o temi, ki je dandanes zelo aktualna. Premnogi dijaki se znajdejo v podobni situaciji kot vaša hči. Tako kot vi so ob tem v stiski tudi njihovi starši, saj ne vedo, kako pomagati. V praksi se srečujem z dijaki, ki poročajo o tem, da jih profesorji redno opozarjajo na maturo in vse obveznosti, povezane z njo. Ob tem se še posebno tisti, ki jim ni vseeno za rezultate, počutijo tesnobno. Iz zapisanega vidim, da vaša hči občuti tesnobo pred večjimi šolskimi obremenitvami, hkrati pa intenzivno razmišlja tudi o maturi, ki jo bo opravljala prihodnje leto. Ker si želite, da bi se hči nekoliko sprostila, ste se ji odločili pomagati. Če se hčerka ne ukvarja s športom ali se kakorkoli rekreira, je dobro, da s tem začne vsaj nekajkrat na teden. Razgibavanje telesa deluje kot nekakšen naravni ventil za tesnobo, zato razmeroma hitro privede do izboljšanja počutja. Tako kot pri vsakem tesnobnem stanju je tudi v tem primeru koristno, da poznamo sprostitvene tehnike. Redno izvajanje sprostitvenih tehnik dnevno ali vsaj nekajkrat na teden preprečuje kopičenje stresa. Ker je program v srednjih šolah precej intenziven, imajo dijaki malo časa za to, da bi se spočili od vseh obveznosti. Hčerki lahko za začetek predlagate trebušno dihanje, saj je enostavno in prav tako učinkovito kot katera od zahtevnejših tehnik. Prednost sproščanja s trebušnim dihanjem je tudi v tem, da ga lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli, saj navzven ni tako opazno. S hčerko se pogovorite, česa se boji. Naj pove, kaj konkretno je tisto, kar jo vznemirja. Med pogovorom bo mogoče ugotovila, da ne obstaja velika verjetnost, da se bo zgodilo tisto, česar se boji. Ali pa bo našla način, kaj narediti, da bi rezultat bil lahko boljši. In kaj bo storila, če se zgodi najhujše? Morda bo težko, ampak bo zmogla. Ko bo to ugotovila sama, bo strah manjši. S čim pa se hčerka ukvarja v prostem času? Si ga sploh vzame? Naj si napiše seznam stvari, ki jo razveseljujejo in ob katerih se zabava. Te aktivnosti naj vključi v svoj urnik, saj bo s tem pozornost s šolskih obveznosti vsaj za nekaj časa preusmerila na nekaj, kar ji prižiga iskrico v očeh. Vredno je poskusiti. Srečno, Sara Černe

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: