HIPERKINETIČNA MOTNJA

Ima vaš otrok potrebo in željo po nenehnem gibanju, je nepremišljen, vas ne posluša oziroma vas posluša zelo površno? Ste zaradi teh znakov utrujeni in vas skrbi, kako ravnati? V nadaljevanju lahko preverite značilnosti hiperkinetične motnje.

Ena najpogostejših nevropsihiatričnih motenj v otroštvu in mladostništvu je hiperkinetična motnja. Najpogosteje se za to obliko uporablja izraz motnja pozornosti in koncentracije s hiperaktivnostjo ali brez nje – ADHD.

Za hiperkinetično motnjo je značilen zgodnji začetek, torej običajno v prvih petih letih življenja. Izraža se s simptomi, ki segajo na področje impulzivnosti, znižane pozornosti in motorične hiperaktivnosti. Težava pri odkrivanju te motnje se lahko pojavi v primeru, kadar med simptomi ni hiperaktivnosti. Veliko težje je to opaziti pri otrocih in mladostnikih ženskega spola.

Kot že omenjeno so simptomi, po katerih najlažje prepoznamo hiperkinetično motnjo, sledeči:

  1. hiperaktivnost,
  2. impulzivnost in
  3. nepozornost.

Hiperaktivnost se kaže kot površno poslušanje, neprestano mencanje in fizično gibanje ter govorjenje, kjer otrok nepovezano prehaja z ene teme na drugo. Kot že sama beseda pove, impulzivnost pomeni nepremišljeno in hitro oziroma naglo ravnanje v določenem trenutku. Prav tako oseba, ki ima impulzivna nagnjenja, skače v besedo, je nepotrpežljiva in ne predvideva ter upošteva možnih posledic lastnih ravnanj. Nepozornost kaže, koliko je oseba vzdržljiva, da neko aktivnost opravi do konca, kako dolgo lahko ima fokus na določeni stvari in ali lahko posluša ter pomni informacije, ki jih je prejela od sogovornika. 

Kaj kljubuje nastanku hiperkinetične motnje, še ni povsem jasno. Najverjetneje gre za vpliv genetske predispozicije, nevrofizioloških dejavnikov, dejavnikov iz okolja ter psihosocialnih dejavnikov.

V primeru, da se hiperkinetična motnja odkrije, se lahko otroku pomaga z večdimenzionalno terapijo, v katero je vključenih čim več njemu pomembnih oseb, npr. učitelji, starši, zdravniki, strokovni delavci in drugi. Prav tako se lahko osebi nudi vedenjska terapija, terapija z zdravili, dietetično zdravljenje, priporočamo veliko gibanja in igre za povečanje koncentracije.

Več podatkov o hiperkinetični motnji si lahko preberete tudi v knjigah:

  • Strong Flanagan: Motnja pozornosti in hiperaktivnost za telebane
  • Ross Greene: Eksplozivni otrok
  • Katarina Kesič Dimic: Adrenalinske deklice, hitri dečki: Svet otroka z ADHD

Avtorica: Nastja Vernik,

kognitivno-vedenjska svetovalka

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete.

%d bloggers like this: