KUHAM, SKRBIM ZA STANOVANJE IN OTROKE TER OBENEM DELAM OD DOMA. POČUTIM SE GROZNO!

Pismo strokovnjaku

Pozdravljeni! Imam konkretno vprašanje glede mojega dela. Že skoraj 4 mesece kar nekaj zaposlenih v našem podjetju dela od doma. S tem skuša delodajalec zmanjšati stroške dela. Med delujočimi od doma sem tudi sama. Ker sem zaposlena kot administrativna delavka, imam ogromno dela, ki ga moram urediti v klasičnem urniku, vendar doma. Počutim se grozno, saj so okrog mene same distrakcije, ne morem se fokusirati na delo, z eno roko tipkam, z drugo kuham in skrbim za stanovanje. Sedaj sta že drugi teden doma tudi otroka, ki sta bila v visokorizičnih stikih za okužbo z virusom COVID-19. Ob vsem naštetem delo močno trpi. Ker sem se šele pred kratkim zaposlila, me izredno skrbi moje nazadovanje in razmišljam o tem, kako me bodo odpustili. Pri tem me duši, vsako jutro imam cmok v želodcu, težko jem. Mi lahko ponudite kakšne nasvete, kako naj se skoncentriram pri delu od doma? Že vnaprej hvala.

Odgovarja: Mikela Veren, kognitivno-vedenjska svetovalka

Pozdravljeni, kar opisujete, so kar tipični znaki tesnobe, ki je v današnjih časih, še posebej zaradi situacije s COVID-19, toliko bolj na udaru. Naj vas takoj malce pomirim – niste sami, to so zelo pogosta občutenja in veliko ljudi ima podobne težave, kot jih opisujete. Hkrati pa moram pohvaliti vaš pogum, da ste se odločili za pisanje pisma. Prav je tako! Tesnoba in negotovost nam povzročijo občutja, kot da smo na robu prepada. To nam predstavlja visoko stopnjo ogroženosti oz. stanje visoke pripravljenosti. Evolucijsko gledano nam preusmerjanje pozornosti v pradavnini ni prišlo prav pri našem preživetju, zato tega nismo prevzeli in se moramo preusmerjanja pozornosti naučiti. Ko smo danes ogroženi, težko preusmerjamo misli na varne tematike (da bi npr. preučevali službene dokumente namesto razmišljali o tem, da nas bo šef odpustil). Najprej se morate naučiti in si izdelati rutino, ki bo sprožila zmožnost koncentracije. To je lahko urejen delovni prostor in velika skodelica čaja – možgani bodo vedeli, da je to znak začetka dela. V pisarno se npr. pripeljete z avtom, vzamete kavo za na pot in v pisarni vklopite računalnik – to je sprožilec, da začenjate z delom, in enako morate vzpostaviti delo tudi doma. Ne trudite se dati od sebe 100 %, ampak si omislite bolj realno številko funkcionalne sposobnosti. V teh nepredvidljivih časih epidemije precej odstotkov namenjamo skrbi za naše zdravje, tako da nam po realni oceni ne ostane 100 % za vnos v delo. Obkroženi smo z informacijami o epidemiji, ki jih naši možgani še kako premlevajo, in normalno je, da od nas zahtevajo nekaj več intenzivnega dela zase. Če vam je težko ohranjati koncentracijo za delo, najprej opravite lažje naloge. Ne razmišljajte o tem, ali boste danes produktivni in v kolikšni meri. Enostavno poskusite najti svoj ritem. Če vam okolje ne ustreza, ga zamenjajte. Mizo si premaknite na sončno stran, ob okno, da boste lahko dihali svež zrak med delom. Pazite tudi na hidracijo. Po delu si privoščite počitek ali aktivnost, pri kateri o delu ne razmišljate. Glede na to, da imate otroke, bo to najverjetneje vključevalo aktivnosti z njimi. Primerne so lahko risanje, peka, delo s sestavljankami, sprehodi ipd. Poskusite biti čim bolj ustvarjalni. Zelo pomembno pri lajšanju tesnobe je, da ne gledate novic in ne poslušate radia. Omejite se na ena poročila dnevno. Pretirana izpostavljenost novicam lahko tudi vpliva na vašo produktivnost. Med delom si na telefonu označite letalski način, da vam nihče ne bo kratil časa, ki ga namenjate delu, če je seveda to mogoče. Predvsem pa ne pritiskajte preveč nase. Vzemite si več odmorov, čas za kuhanje kosila in hranjenje z družino ter delajte, kot to najboljše zmorete v danih razmerah.

Želim vam vse dobro in uspešno pri delu, Mikela

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: