MOJ FANT JE BOLESTNO POSESIVEN

Pismo strokovnjaku

Pozdravljeni, s fantom sva skupaj že tri leta. Pred mano je imel dve zvezi in vsakokrat je bil prevaran. Ker ga je to zelo prizadelo, se boji, da ga bom prevarala tudi sama. Zaskrbljen postane, tudi kadar mu nekaj časa ne odgovorim na sporočilo. Ker imam zaseden urnik, včasih nimam časa, da mu takoj odpišem na sms. Zadnje dva meseca se je stanje še posebej poslabšalo. Ko sem mu omenila, da sem v skupini za pripravo seminarja skupaj s sošolcem, se je zelo razburil. Rekel je, da me bo moral v primeru, da bom imela kakšnega moškega prijatelja, zapustiti. Prav tako mi pred pandemijo ni dovolil, da bi se šla s prijateljicami ven zabavati, zaradi česar sem bila zelo slabe volje, saj menim, da se mora vsakdo sprostiti in si vzeti čas zase. Ne pomaga niti to, da mu poskušam razložiti, da ga imam rada in ga ne bom zapustila. Razumem bolečino, ki jo je preživel, zato mu večinoma ugodim v njegovih željah, saj ga ne želim videti nesrečnega. Zavedam pa se, da to ni prav! Potrebujem nekaj nasvetov, kako zgraditi zaupanje med nama.

Odgovarja: Pina Gorišek, kognitivno-vedenjska svetovalka

Pozdravljeni, videti je, da vam je mar za vašega fanta in sočutite z bolečino, ki jo doživlja, ker je bil prevaran v prejšnjih odnosih. Borite se s svojimi občutki o medsebojni ljubezni in njegovimi zahtevami, ki se vam zdijo nerazumne. Na začetku zveze se zgodi začasno združevanje med partnerjema, pri čemer oba iščeta nekaj skupnosti, hkrati pa lahko nekoliko zanemarjata svoja zunanja zanimanja in prijateljstvo. V zdravih odnosih se z razvojem razmerja doseže medsebojno udobno ravnovesje med povezanostjo in neodvisnostjo. Oba uživata, da sta skupaj, hkrati pa cenita in spoštujeta potrebo drugega po ločenem času. Kot sklepam iz vašega pisma, se vaše razmerje ni razvilo tako. Vaš fant se je morda že v preteklosti počutil zapuščenega in se sedaj z nadzorovanjem vas poskuša zaščititi. Možno je tudi, da je vaš fant hodil z ženskami, ki so bile sicer zveste in so potem, ko jim je omejeval osnovne svoboščine z nerazumnimi zahtevami, začele iskati izhode v drugih zvezah. Gradnje zaupanja s fantom ne morete doseči tako, da ugajate njegovim zahtevam in ob tem zanemarjate svoje potrebe. Pomembno je, da z njim delite, kako se počutite zaradi teh zahtev in kakšen vpliv imajo na vajin odnos. Začnete lahko tako, da mu poveste, da razumete njegovo potrebo, da se počuti varno, vendar vas ti njegovi poskusi, da bi se počutil varno, odrivajo, namesto da bi se počutili bližje in bolj povezani z njim. Lahko rečete, da niste odgovorni za to, kar so storila njegova dekleta in da je edini način, da se počuti bolj varno v vaši ljubezni, da opravi notranje delo, potrebno za boljše razumevanje svojega strahu. Lahko rečete, da ne čutite, da se upoštevajo vaše potrebe in ker želite, da vajino razmerje uspe, upate, da bo poskušal izvedeti več o sebi z obiskom kognitivno-vedenjskega svetovalca. Sporočite mu lahko, da je ranljivost cena vstopa v ljubezen. Tvegamo svoja srca v kakršnih koli intimnih odnosih in ne morete zagotoviti, da ga ne boste nikoli zapustili, tako kot vam tega ne more zagotoviti on. Prav tako lahko jasno sporočite, kaj je za vas pomembno v trajni zvezi, na primer, da imata oba ob sebi prijatelje in hobije ter spoštujeta širši svet, hkrati pa ostajate monogamni. Če se je vaš fant pripravljen soočiti s svojimi težavami in opraviti delo, da prevzame odgovornost za svojo tesnobo, mu povejte, kako zelo cenite, ko se spreminja. Hkrati pa, ko se njegova posesivnost prikrade nazaj, je ne prezrite. Ne pozabite vsakič razložiti, kako se počutite v njegovem vedenju. Z vrnitvijo odgovornosti za njegovo varnost ustvarjate zdrav in uravnotežen odnos, zaradi katerega se boste dolgoročno počutili varnejše. In če vaš fant tega dela ni pripravljen opraviti, če tega ne more sprejeti, ga nihče ne more rešiti, razen njega samega. Lepo vas pozdravljam, Pina Gorišek

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: