OSTALE MAMICE IZGLEDAJO SREČNE, JAZ PA NE VIDIM NIČ LEPEGA V SVOJEM MATERINSTVU

Pismo strokovnjaku

Pozdravljeni, znašla sem se v stiski, zato vas prosim za pomoč in kakšen nasvet. Pred dvema mesecema sem postala prvič mama. Nosečnost je bila načrtovana in zelo željena. Potekala je brez zapletov. Razen začetnih slabosti in utrujenosti v zadnjih tednih pred porodom nisem imela nobenih težav. Načrtovala sem svoj porod, predstavljala sem si, kako bodo potekali prvi dnevi, tedni in meseci materinstva, dojenje, sprehodi z vozičkom, kako bom imela dovolj časa zase in za skrb za dom, ko bo otrok spal. Takoj po porodu sem spoznala, da mi nič ne gre po načrtu. Dojenje nama še zdaj ni steklo, ponoči se sin večkrat zbuja, čez dan malo spi in veliko joka. Počutim se zelo zelo slabo, stalno sem žalostna in pogosto jočem tudi brez posebnega razloga. Uteho iščem v hrani in namesto, da bi prišla v formo kot pred porodom, sem se še dodatno zredila. Sploh se nočem pogledati v ogledalo. Sama sebi se zdim popolnoma nesposobna skrbeti za svojega sinčka, počutim se slaba partnerka svojemu možu in gospodinjska opravila so večinoma neopravljena. Sem zelo utrujena, brez energije in še takrat, ko otrok zaspi, ne morem spati, zjutraj se zbudim pred vsemi, ampak bi najraje kar ostala v postelji.  Od moža sem pričakovala podporo, zdi pa se mi, da sem za vse sama in da se samo kregava. Vse ostale mamice izgledajo srečne, nasmejane s svojimi otroki, jaz pa ne vidim nič lepega v svojem materinstvu. Hvala in lep pozdrav!

Odgovarja: Irena Stubelj Marinič, kognitivno-vedenjska svetovalka

Pozdravljeni, hvala za vaše pismo in za zaupanje. Žal mi je, da doživljate stisko in da se počutite tako zelo osamljeno. Res ste se znašli v težki siuaciji. To, da o tem, kar doživljate, pišete in da ste zmogli poiskati pomoč, je vaša pomembna in velika zmaga. Ko se znajdemo v vrtincu močnih čustev, je velikokrat zelo težko opaziti, kaj se pravzaprav z nami dogaja in po potrebi poiskati pomoč. Že med nosečnostjo in po porodu gre telo mame skozi velike spremembe, tudi hormonske, kar vpliva na doživljanje prvih mesecev z otrokom. Poleg tega je dejansko zelo naporno skrbeti za otroka, ki je še popolnoma nesamostojen, ki malo spi, ki se uči dojenja, ki ne zna povedati, kaj ga moti, kaj potrebuje. Mama mora prepoznati novo sebe in otroka, ki je ob njej, v družini se mora vzpostaviti novo ravnotežje, naloge in vloge družinskih članov se po vsakem rojstvu na novo razporedijo. Za to je potreben čas. Mama mora pozdraviti najprej svoje telo. Potrebuje moč, energijo ter tudi pomoč in razumevanje vseh, ki jo obkrožajo. Tako kot mora mama čim bolj poskrbeti za otrokove potrebe, tako morajo za mamo čim bolj poskrbeti njeni bližnji. Dovolite si postopen vstop v to novo življenje. Bodite iskreni s partnerjem/možem, povejte mu, kako se počutite in kako vam lahko pomaga. Poiščite si podporo v okolju. Ni potrebno, da naredite vse sami. Nič niste napisali o vaših in moževih starših. Če je le mogoče, naj vam pomagajo pri gospodinjskih opravilih, kuhi, pranju (in se potem vrnejo na svoj dom) in tudi če bo vaš dom nekaj časa manj urejen, ni nič narobe. Tudi prijateljice vam lahko namesto darila za novorojenčka prinesejo skuhano kosilo in morda one peljejo otroka z vozičkom na sprehod. Počivajte vsakič, ko otrok spi. Če je vaša želja po dojenju velika, poiščite svetovalko za dojenje, da vam bo dala vse potrebno znanje. Imejte tudi v mislih, da niste nič slabša mama, če ne boste dojili. Tudi stresni hormoni z mlekom prehajajo v otroka in če boste pod pritiskom zaradi dojenja, bo tudi otrok to stisko občutil. Vzemite si tudi čas zase. Znižajte kriterije in pričakovanja same do sebe. Poskrbite zase in za otroka kolikor lahko, ostale stvari pa naj bodo nekaj časa na stranskem tiru. Vse bo v redu. Za bolj poglobljeno pomoč pa vam svetujem posvet s svetovalko ali svetovalcem. Želim vam vse dobro, Irena Stubelj Marinič

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: