Psihosocialna pomoč

Kaj je psihosocialna pomoč?

Psihosocialna pomoč je strokovna podpora in pomoč posameznikom, parom in družinam v težavnih življenjskih situacijah. Cilji psihosocialne pomoči so različni in se določijo glede na posameznikove težave. Nudenje psihosocialne podpore je lahko usmerjeno v čustveno razbremenitev, oblikovanje pozitivne samopodobe, krepitev samozaupanja, opolnomočenje posameznika za samostojno reševanje problemov, krepitev socialnih spretnosti in spodbujanje osebne ter profesionalne rasti. Psihosocialni svetovalec pri svojem delu spretno  uporablja številne tehnike svetovalnega pogovora, ki lahko izhajajo iz različnih psihoterapevtskih in svetovalnih šol. Pomembno vejo predstavlja kognitivno-vedenjsko svetovanje.

Kdaj poiskati psihosocialno pomoč?

Psihosocialna pomoč je prava izbira, če:

  • iščete sočutno pomoč v težavnih življenjskih situacijah, kot so bolezen, invalidnost, ločitev ipd.,
  • potrebujete čustveno razbremenitev ob osamljenosti, občutku praznine, jezi in drugih stiskah,
  • trpite zaradi nizkega samozaupanja,
  • si želite izboljšati socialne spretnosti in medosebne odnose,
  • potrebujete podporo ob soočanju z bolečo izgubo,
  • želite izboljšati vaše komunikacijske spretnosti,
  • se soočate z doživljanjem strahu pred prihodnostjo,
  • potrebujete pomoč pri ponovnem vzpostavljanju dobrega počutja in duševnega zdravja (ob soočanju z anksioznostjo, zasvojenostjo, izgorelostjo, motnjami hranjenja, depresijo idr.),
  • čutite potrebo po podpori pri prilagajanju na nove življenjske okoliščine,
  • si želite podporo pri uresničevanju vaših želja in ciljev.

Kdo nudi psihosocialno pomoč?

Psihosocialno pomoč nudi za to ustrezno usposobljena oseba (diplomant ali magister psihosocialne pomoči/svetovanja). Magistri psihosocialne pomoči/svetovanja so tudi ustrezno usposobljeni za izvajanje kognitivno-vedenjskega svetovanja. Seznam naših svetovalcev najdete tukaj.

Kako se psihosocialna pomoč nudi?

Psihosocialna pomoč poteka v obliki pogovora v živo ali na daljavo (online). Individualna srečanja navadno potekajo enkrat tedensko po 60 ali 90 minut, v dogovoru s svetovalcem lahko tudi pogosteje ali redkeje. V začetni fazi obravnave je ključno, da svetovalec dobro spozna vaše težave, da se določijo cilji svetovanja in da s svetovalcem sklenete svetovalni dogovor, ki opredeljuje prostovoljnost udeležbe, zaupnost informacij, načine obveščanja ob odsotnostih, točnost pri prihodih na srečanja, plačevanje finančnih obveznosti ipd. V osrednjem delu svetovalnega procesa je pozornost usmerjena v iskanje ter preizkušanje različnih rešitev za vaše težave, v sklepnem delu pa v vztrajanje pri uvedenih spremembah. Trajanje celotne obravnave je odvisno od zakoreninjenosti težav, vaše aktivnosti in želja.

Svetovalec je med potekom srečanja na voljo samo vam, povsem se vam posveti, vas pozorno posluša in se odziva na to, kar mu zaupate. Pri delu je zavezan poklicni molčečnosti, zato ste z njim lahko povsem odkriti. Vaše iskreno podajanje informacij o težavah, čustvih, skrbeh in življenjskih izkušnjah, pa tudi o vašem dojemanju svetovalca ter svetovalnega procesa je izrednega pomena za dober odnos s svetovalcem in dosego želenega napredka.

Oblike psihosocialne pomoči:

Psihosocialna pomoč se nudi v individualni in skupinski obliki. Na voljo je tudi obravnava parov in družin.

Pisano na kožo vsem, ki se želite zazreti vase in življenjske spremembe načrtovati skozi individualni pogovor s svetovalcem, ki se bo posvetil samo vam.

Prava izbira za vse, ki se soočate s težavami v partnerskem ali družinskih odnosih, ter vse, ki si želite okrepiti vezi z vašimi najdražjimi.

Za vas, ki želite vaše izkušnje podeliti v skupini in prejeti podporo svetovalca ter ljudi, ki se srečujejo s podobnimi težavami.

Svetovalec se vam bo med srečanjem povsem posvetil, pozorno vas bo poslušal in se odzival na to, kar mu boste zaupali. Pri delu je zavezan poklicni molčečnosti, zato ste z njim lahko povsem odkriti.

%d bloggers like this: