ŠEST RAZLOGOV, ZAKAJ VSAKDO POTREBUJE KOGNITIVNO-VEDENJSKEGA SVETOVALCA

Razlogov za odločitev za obisk kognitivno-vedenjskega svetovalca je resnično veliko. Nekateri se za kognitivno-vedenjsko obravnavo odločijo, ko se znajdejo v večji dilemi, se soočajo z osebno stisko, težavami v medosebnih odnosih, drugi pa si preprosto želijo osebnostne rasti. V nadaljevanju vam predstavljamo 6 razlogov, zakaj vsakdo potrebuje kognitivno-vedenjskega svetovalca.

1) Prepričanja vodijo naše življenje

Prepričanja, ki jih imamo o sebi, drugih ljudeh in svetu na sploh ter se jih pogosto niti ne zavedamo, močno vplivajo na naše odločitve, vedenje, čustvovanje, medosebne odnose, osebno zadovoljstvo, duševno zdravje in uspešnost. Na žalost so izkrivljena prepričanja pogosta ovira za osebni napredek in polno življenje.

2) Vpliv negativnih otroških izkušenj

Tekom kognitivno-vedenjskega svetovanja boste spoznali, od kod izhajajo vaša temeljna prepričanja, in jih ob pomoči svetovalca postopoma spreminjali. Negativne otroške izkušnje imajo sicer res velik vpliv na oblikovanje naših bazičnih prepričanj, vendar ni nujno, da nas ta zaznamujejo za vse življenje! Kakšna bo vaša odločitev?

3) Moč razmišljanja

Kognitivno-vedenjski svetovalec vam bo pomagal pri prepoznavanju miselnih napak, ki izkrivljajo vaše doživljanje realnosti, in vas bo podprl pri učenju realnejših, prožnejših in za vas koristnejših načinov razmišljanja.

4) Postavljanje in uresničevanje ciljev

Skupaj s kognitivno-vedenjskim svetovalcem si boste postavili realne in dosegljive cilje, ki jih boste tudi časovno opredelili. Svetovalec vas bo na poti za dosego le-teh podpiral in vam pomagal pri ohranjanju potrebne motivacije. V primeru nazadovanja, pojava ovir ali zmanjšanja potrebne motivacije bo vašo pozornost nežno preusmeril nazaj na pot uresničevanja zastavljenega cilja.

5) Tehnike za dosego umirjenosti in zadovoljstva

Tekom kognitivno-vedenjske obravnave boste imeli številne priložnosti, da se naučite različnih sprostitvenih tehnik in v svoje življenje vpeljete sočutje do sebe ter čuječnost. Vse to bo postalo vaš zvesti spremljevalec za dosego zadovoljnega, umirjenega in manj stresnega vsakdana. Le kdo bi se temu lahko uprl?

6) Svetovalnica – prostor varnosti, sprejemanja in zaupnosti

Svetovalnica predstavlja prostor, v katerem vladajo popolna zaupnost, empatičen odnos in brezpogojno sprejemanje. Je polje varnosti, v katerem ne boste čutili ovir za to, da ste, kdor ste in da odprto spregovorite o svojem doživljanju ter vedenju v odsotnosti strahu, da bi bili zaradi tega prezirani, okregani ali kako drugače negativno ovrednoteni. Kognitivno-vedenjski svetovalec bo s svojim strokovnim znanjem poskrbel za oblikovanje svetovalnega zavezništva in nudenje podpore, ki jo potrebujete za dosego želenih sprememb.

Avtorica:

Daša Cek Stepančič,

kognitivno-vedenjska svetovalka,

vodja KVS Slovenija

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete.

%d bloggers like this: