UPORABA OSNOVNIH PRINCIPOV EFT METODE (TAPKANJA) PRI NUDENJU PSIHOLOŠKE IN SOCIALNE POMOČI

Soboti, 17. april in 8. maj 2021

9.00-17.30

Nova Gorica (ali online v primeru omejitev gibanja/zbiranja)

Kaj je EFT (tapkanje)?

ETF ali tapkanje je tehnika za zmanjševanje stresa in čustvenih težav ter sproščanje. Avtor metode je američan Gary Craig (1996), diplomant strojništva na univerzi Stanford. Pri razvijanju metode je izhajal iz izkušenj psihologa dr. Rogerja Callahana (1980). EFT obsega tapkanje po energijskih točkah, saj je za vzdrževanje dobrega počutja in zdravja ključno uravnoteženo delovanje energijskega sistema v telesu. EFT je kratek, učinkovit postopek, učinek je večinoma trajen. V pomoč je lahko pri širokem spektru čustvenih in telesnih težav, kot so strahovi, depresija, zasvojenost, krivda, ljubosumje, težave v odnosih, jeza, slaba samopodoba, žalost, alergije, motnje dihanja, telesne bolečine in podobno. Po tapkanju je navadno spomin na neprijeten dogodek še vedno prisoten, vendar se moteč čustveni odziv zmanjša. Lajšanje čustvenih težav navadno samodejno vodi do izboljšanja telesnega zdravja in počutja.

EFT metoda je odlično dopolnilo različnim psihoterapevtskim in svetovalnim metodam, predvsem v primerih: travmatičnih izkušenj; potlačenih spominov; ko z ustaljenim načinom delovanja pri uporabniku ne dosežemo želenega učinka; ko se napredek ustavi; ko uporabnik ne zna ali ne zmore ubesediti izkušnje; ko je kognitivna restrukturacija uspešna, a moteči čustveni in telesni odzivi vztrajajo; ko je prisoten nezaveden odpor do spremembe.

Zakaj je EFT odlična dopolnitev različnim psihoterapevtskim in svetovalnim metodam ter tehnikam?

Klinična psihologinja Dr. Peta Stapleton z avstralske univerze Bond je leta 2019 ponovila raziskavo Dawsona Churcha iz leta 2012, ki je merila spremembe ravni kortizola in fizioloških simptomov stresa v povezavi s tapkanjem. Izsledki raziskave dr. Stapletonove so bili objavljeni v APA Journalu, strokovni reviji Ameriškega združenja psihologov (American Psychological Association). Razlika v izvedbi glede na originalno raziskavo je ta, da je dr. Stapletonova tapkanje tokrat izvedla kar na skupini in ne individualno s posameznimi udeleženci. Rezultate upadanja ravni kortizola je primerjala še z dvema skupinama: skupino, ki je poslušala samo psihoedukacijska predavanja (raven kortizola je upadla za 20 %) ter skupino, ki ni bila deležna nobenega postopka (raven kortizola se je zvišala za 2 %).  V eni uri tapkanja je udeležencem raziskave, ki so tapkali, nivo kortizola upadel za izjemnih 43 %!

Vrhunski zdravniki, specializirani za travme, npr. dr. Robert Scaer (”Body Bears the Bremen” in “Trauma Spectrum”), dr. Stephen Porges (“Poly Vagal Nerve Theory”) in Peter Levine (“Waking the Tiger”), priporočajo stimulacijo akupresurne točke za lajšanje psihološkega stresa. Tudi dr. Gordon Turnbull (“Trauma”), ki je sodeloval s posebnimi enotami in drugim vojaškim osebjem, govori o EFT kot obetavnem področju zdravljenja. EFT namreč pomaga umiriti avtonomno živčevje (vagusni živec), s tem pa ljudem prinaša notranje ravnovesje.

Pokojna dr. Candace Pert je prišla do revolucionarnih odkritij o tem, kako čustva delujejo neposredno na imunski sistem s pomočjo nevropeptidnih receptorjev (področje psihonevroimunologije). Bila je še ena znanstvenica, ki je zagovarjala EFT, saj je s svojo raziskavo dokazala, da odzivi telesa na stres (tesnoba, strah, jeza, žalost, napetost) oslabijo imunski sistem, motijo zdravljenje ter celo povzročajo bolezni. Z uporabo metode EFT lahko nevtraliziramo neprijeten čustveni odziv, ki pomaga sproščati stresna čustva iz telesa in tako doseči izboljšanje fizičnega zdravja ter dobre psihične kondicije.

Glede na rezultate raziskav je EFT zelo zaželena metoda v psihosocialnem svetovanju in psihoterapiji, saj se celostno osredotoča na čustveni vidik težave. Energijsko posredovanje preko tapkanja vpliva na zapleten elektrokemični sistem telesa (biokemični temelji zavedanja, hormoni, peptidi, nevrotransmitorji), katerega cilj je premagati samouničujoče čustvene vzorce ter doseči višjo raven psihičnega dobrega počutja. EFT oziroma tapkanje spada v področje energijske psihologije, v tujini je priznano orodje v marsikateri psihoterapevtski in svetovalni praksi.

Vsak strokovnjak s področja duševnega zdravja se strinja, da negativna in samouničujoča čustva lahko izvirajo iz zgodnjih življenjskih izkušenj, ki so bile čustveno škodljive. Nedavni neprijeten dogodek psihično aktivira to zgodnjo izkušnjo, kar se pokaže kot obrambni čustveni odziv, ki vodi k omejujočim ter disfunkcionalnim odločitvam in življenjskim vzorcem. EFT trdno zagovarja idejo, da obstaja korak med spominom in čustvom, to je motnja telesne energije. 


Vsebine in potek izobraževanja:

Delavnici bosta vključevali spoznavanje temeljnih konceptov in principov EFT. Udeleženci bodo spoznali:

  • vzrok negativnih čustev po teoriji EFT,
  • osnovni recept EFT,
  • potek izvajanja metode EFT,
  • postopek mišičnega testiranja,
  • različne pristope EFT in njihovo uporabo pri raznovrstnih težavah.

Teoretične vsebine bodo smiselno prepletene z izkustvenim delom v skupini in dvojicah/trojkah ter s skupinsko refleksijo.

Delavnici bosta potekali od 9 do 17.30. Vmes je predviden 1,5 urni odmor za kosilo.

Izobraževanje je namenjeno vsem, ki delujejo ali se usposabljajo za delo v poklicih pomoči (psihosocialni svetovalci, psihologi, psihoterapevti, socialni delavci ipd.).

Izvajalka izobraževanja:

Tjaša Šapla Troha, EFT izvajalka II. stopnje po predmetniku EFT International

Z metodo EFT se je spoznala v času pisanja diplomske naloge z naslovom Proces žalovanja po ugotovitvi smrti ploda v času nosečnosti, za katero je prejela nagrado zaradi visoke praktične uporabnosti. Metoda jo je povsem prevzela, saj je prišla do hitrega in trajnega olajšanja, ko je odpravila nekaj travmatičnih spominov. Opravila je izobraževanje na prvi in drugi stopnji ter izobraževanje iz posebnih EFT pristopov. Aktivno je sodelovala že na dveh Vseslovenskih dnevih za tapkanje, leta 2018 in 2020. Svoje znanje redno nadgrajuje pri Piki Rajnar, ustanoviteljici EFT Slovenija, in v tujini. Izvaja individualna in skupinska tapkanja ter delavnice in predavanja na različne teme.

Več o izvajalki in njenem delu najdete na: https://samospoznanje.si/

Lokacija izvedbe:

Delavnici se bosta odvijali v novogoriški Srečni hiši (Tumova 5, 5000 Nova Gorica). Udeležencem je na voljo brezplačno parkiranje v neposredni bližini in uporaba priročne kuhinje ob dvorani, v kateri bo potekalo izobraževanje. Pomembno: v primeru omejitev gibanja ali zbiranja ljudi zaradi epidemije Covid-19, bo izobraževanje potekalo online.

Cena in prijave

Cena dvodnevnega izobraževanja je 180 eur in vključuje udeležbo na 14-urnem izobraževanju, prejem gradiva in potrdila o udeležbi. Minimalno število prijavljenih za izvedbo izobraževanja je 5 udeležencev. Zbiranje prijav poteka do 8. 4. 2021 na e-naslovu: kvs.slovenija@gmail.com

S prijavo se udeleženec zavezuje k plačilu kotizacije in soglaša, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom prijave na izobraževanje.

Za več informacij smo dosegljivi na e-naslovu kvs.slovenija@gmail.com ali telefonski številki 031-734-233.

Zgodba, ki povezuje.

%d bloggers like this: