ZALJUBLJENA SEM V POROČENEGA MOŠKEGA IN ŠE NIKOLI NISEM BILA SREČNEJŠA. NAJ PRIZNAM?

Pismo strokovnjaku

Pozdravljeni, poročena sem bila 25 let, imam 3 otroke. Pred 10. leti sem preživela neurejeno in bolečo ločitev. Odkar sem ločena, sem se osredotočila na delo in vzgojo svojih otrok. Bilo je težko obdobje, brez finančne pomoči bivšega moža. Čeprav so otroci sedaj samostojni in je moje življenje polno prijateljev, knjig in hobijev, se pogosto počutim zelo osamljeno. Pred nekaj leti se je prijatelj, ki ga poznam že več let, priključil tekaški skupini, ki jo obiskujem. Je oče 3 otrok in mož ženske, s katero sva bili včasih sodelavki. Sčasoma je začel priznavati, da si z ženo nista fizično in čustveno blizu že več let. Pred pol leta sva začela afero. Imam 67 let, pogosto sem se počutila staro in utrujeno, toda nenadoma se počutim mladostno in srečno, kot da bi se imela česa veseliti. Ker sem kmalu občutila krivdo, sem mu rekla, da tako ne moreva nadaljevati in da se mora ločiti, če želi nadaljevati z menoj. Pristal je, da se loči. Skrbi me, kaj si bodo mislili otroci. In kaj naj rečem ženi. Počutim se neverjetno krivo in skrbi me, da bom, ko bom povedala resnico, izgubila spoštovanje otrok in ljudi, ki me poznajo.

Odgovarja: Pina Gorišek, kognitivno-vedenjska svetovalka

Spoštovani, težko je prevzeti odgovornost za nekaj, kar je drugim povzročilo bolečino, zato razumem vašo skrb glede tega, kako to povedati otrokom. Prav imate, da ima resničnost posledice in morda boste razburili svoje otroke. A tu je nekaj: povedati resnico je tudi pot do dolgoročnega pridobivanja njihovega zaupanja in spoštovanja. Ta laž bo postala družinska skrivnost ne le ene, ampak dveh družin, družinske skrivnosti pa se lahko čutijo, četudi so neizrečene. Na splošno se skrivnost sčasoma razkrije – nekdo lahko nekaj najde na telefonu, kdo izreče nenamerni komentar, nekdo iz tekaške skupine nekaj sumi itd. Ko se to zgodi, se ljudje počutijo jezne in izdane. Vprašanje torej ni, ali povedati otrokom, temveč kako. Ko se boste odločili otrokom povedati resnico, z njimi delite dejstva. Povejte jim tudi, da ste se počutili strašno krive, saj to ni bilo v skladu z vašimi vrednotami. Razložite jim, da vam je bilo to težko deliti z njimi, vendar ste želeli biti iskreni glede dogajanja, saj iz te izkušnje veste, kako uničujoče je lahko skrivanje resnice. Otrokom dajte čas, da se odzovejo, in se izogibajte obrambnemu odzivu na njihove občutke, tako da poskušate upravičiti svoja dejanja. Razložite jim, da bi morali glede na vaše razloge to obravnavati drugače in da razumete, zakaj se počutijo šokirane/jezne/žalostne (ali karkoli bodo pač občutili). Na njihova vprašanja bodite pripravljeni odgovoriti z resnico, vendar ne pozabite, da vam ni treba deliti vseh podrobnosti. Zagotovite jim, da ste jim vedno na voljo in upate, da se bodo kadar koli pogovorili z vami o tem, kako je to vplivalo nanje. Vaš partner ima še težjo nalogo. Povedati mora ženi in otrokom. V zvezi z vašim vprašanjem o tem, kaj naj rečete partnerjevi ženi, se vprašajte, kaj bi lahko rekli, kar bi ji koristilo. Ne pozabite, da bo doživela dvojno izdajo, najprej afero moža in nato vpletenost nekoga, s katerim je sodelovala dlje časa. Morda se ji bo zdelo, da ji niste ukradli samo njenega moža, temveč tudi njeno dostojanstvo, življenje, ki ga je nameravala preživeti z njim, in občutek varnosti ali zaupanja v tiste, za katere je verjela, da jo imajo radi. Ugotovili boste, da bodo vaši otroci in drugi ljudje, ki vas poznajo, imeli vse vrste občutkov in mnenj o vašem odnosu s partnerjem. Bolj kot kdaj koli prej boste doživeli dejstvo, da nihče ne more zares razumeti življenja nekoga drugega in njegovih odločitev, ne da bi to življenje sam živel. Najpomembneje je, da se s partnerjem v prihodnosti učita iz te izkušnje in v svoje odnose vnašata poštenost. Lepo vas pozdravljam, Pina Gorišek

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: