ZARADI DEPRESIJE MOJEGA FANTA SE SPRAŠUJEM O NAJINI SKUPNI PRIHODNOSTI

Pismo strokovnjaku

Draga svetovalka, s fantom sva v razmerju štiri leta, pred kratkim sva se tudi preselila skupaj. Vedno sem vedela, da se bori z depresijo, v zadnjem času pa se je njegovo stanje še poslabšalo. Ker živiva skupaj, ne vem več, kaj lahko naredim, rečem ali počnem, saj se vsakič, ko spregovorim kaj »napačnega«, zapre v sobo. Z njim se ne morem niti več normalno pogovoriti, saj komaj pridem do običajnega pogovora. Počutim se tako sama. Zelo ga imam rada, vendar ne vem, kako bi lahko živela v takem okolju. Poskuša dobiti pomoč, vendar noče jemati nobenih zdravil ali se dolgo držati načrta, ki bi mu pomagal. Ko ni v depresiji, je moj fant smešen, ljubeč in zabaven. Razumem, da ne morem popraviti njegove depresije, želim mu biti v oporo, vendar se tudi ne morem žrtvovati zaradi njegove bolezni. Rabim svojega fanta nazaj.

Odgovarja: Pina Gorišek, kognitivno-vedenjska svetovalka

Pozdravljeni, razumem, kaj mislite reči, da želite svojega fanta nazaj, toda mislim, da bi si veljalo zapomniti, da vaš fant ni nikamor odšel. Še vedno je isti fant, ki ste ga že od nekdaj poznali, »smešen, ljubeč in zabaven«, a ta, ki hkrati tudi trpi za depresijo. Dobra novica je, da boste sedaj, ko živita skupaj, izvedeli veliko več drug o drugem. Dobili boste veliko boljši vpogled v vsakodnevno življenje, skupno posedanje v isti sobi pa vam bo pomagalo, da se začnete pogovarjati o tem, kaj se dogaja, ne samo z njim, ampak tudi med vama. Štejte to trenutno stanje depresije za poskusno vožnjo in možnost za pridobivanje informacij o tem, kdo je, kdo ste in kako bosta skupaj reševala različne izzive prihodnosti. Ni nujno, da žrtvujete svoje življenje zaradi fantove depresije, zavedati pa se morate, da bo to del vašega skupnega življenja. Če vaš fant ni pripravljen poiskati pomoči, je to koristna informacija. Zdravila za depresijo so lahko precej učinkovita, vendar zahtevajo svoj čas, da začnejo učinkovati. Če se ne bo želel pogovarjati z vami in se bo odmaknil v sobo, kakor omenjate, mu lahko rečete, da ga imate radi in ne želite, da toliko trpi. V ta namen bi želeli, da obišče nekoga, ki bi mu lahko pomagal oblikovati načrt, ki mu ustreza. Lahko gre k psihiatru za posvetovanje o zdravilih ali k psihosocialnemu svetovalcu za podporo. Medtem poskrbite, da ne boste zanemarili samooskrbe – za oba. Svojega fanta lahko usmerite v dejavnosti, ki bi mu pomagale preživeti lepši dan (gibanje, uživanje zdrave hrane, izstop iz hiše, ohranjanje stikov s prijatelji ipd.). Kar lahko storite zase, je, da se še naprej družite s prijatelji in počnete stvari, ki vas veselijo (z njim ali brez njega), in njegovega razpoloženja ne jemljete osebno. Prav tako lahko razdelite naloge v gospodinjstvu, tako da bo opravljal opravila, ki jih bo lažje vodil. Na primer, če mu primanjkuje energije, se bo boril z brisanjem tal ali čiščenjem pulta, verjetno pa se bo lahko spoprijel z odnašanjem smeti. Na koncu ne pozabite, da vam tega ni treba upravljati sami. Njegovo družino in prijatelje lahko pripeljete domov in jih zaprosite za njihovo pomoč in podporo. Tudi oni skrbijo za vašega fanta in imajo morda celo več izkušenj, kako mu lahko pomagajo skozi depresivno obdobje. Če je vaš fant pripravljen poiskati pomoč in ste se pripravljeni potruditi, da z njim sodelujete in tudi skrbite zase, boste dobili neprecenljivo prakso skupnega obvladovanja tega izziva. Lep pozdrav, Pina Gorišek

ŽELITE PREJEMATI NAŠE E-NOVICE?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da KVS Slovenija posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Prijavo na prejemanje novic lahko kadarkoli prekličete na kvs.slovenija@gmail.com.

Bi radi z ostalimi delili vaše zgodbe? Imate vprašanje za svetovalce KVS Slovenija? Vabljeni, da jih podelite z nami. Pošljete jih lahko na naslov kvs.slovenija@gmail.com. Zapis naj ne presega 3000 znakov, sicer ga bomo morali pred objavo skrajšati. Objavili ga bomo povsem anonimno.

%d bloggers like this: